Muziek en Dansonderwijs

Sinds het schooljaar 2018-2019 verzorgt Ritmiek Dans en Muziek wekelijks muziek- en danslessen in iedere klas van de Pieter Brueghelschool.
Voor zowel muziek als dans wordt een doorgaande lijn neergezet waarbij de kinderen inhoudelijk leren over muziek en dans.
Het belang van muziekonderwijs is wetenschappelijk reeds aangetoond. Muziekonderwijs draagt onder meer bij aan de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen, en kan daarbij ook helpen het leervermogen te bevorderen.
Dansonderwijs draagt wezenlijk bij aan de benodigde lichaamsbeweging. Het hele lichaam wordt aangesproken bij goed dansonderwijs. Dansen op het ritme van de muziek is goed om de geest helder te houden.

Muziek

De kinderen uit groep 1/2 leren hoe geluid werkt. Dit gebeurt met eenvoudige huis-tuin-keukenmiddelen. Zelf experimenteren en uitproberen is hierbij een belangrijk onderdeel. Daarnaast leren zij liedjes aan die aansluiten bij de dagelijkse belevingswereld. Er wordt gebruik gemaakt van kleine ritme instrumenten.
Kinderen in de groepen 3/4 krijgen lessen muziekoriëntatie en Algemene Muzikale Vorming. Zij leren over muziekinstrumenten en hun rol in de muziek. Daarnaast leren de kinderen over het notenschrift. In deze lessen komen regelmatig verschillende muziekinstrumenten langs die de kinderen zelf mogen uitproberen.
De lessen aan de kinderen uit groepen 5 t/m 8 zijn gericht op bandvorming en samenspel. Met echte muziekinstrumenten (cajon, basgitaar, gitaar, keyboard en boomwhackers) leren de kinderen nog meer over de rol van de verschillende instrumenten en over verschillende muzikale stijlen over de hele wereld. Er worden echte bands gevormd waarbij samenwerken en goed naar elkaar luisteren belangrijke aspecten zijn om de band als 1 geheel te laten klinken.

Dans

De kinderen uit groep 1/2 leren de eerste danstechnieken aan op een speelse manier, en met liedjes die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.
In de groepen 3/4 worden al wat lastiger danstechnieken aangeleerd welke onder meer bij de streetdance worden toegepast. Een goede warming up is belangrijk om fysieke klachten te voorkomen. De kinderen leren ook hier over.
In de danslessen aan de groepen 5 t/m 8 komen weer moeilijkere danstechnieken aan bod. Ook worden dansstijlen van over de hele wereld behandeld.

Samenwerking

Om de lessen voortdurend aan te laten sluiten bij de doelen van de Pieter Brueghelschool is er regelmatig contact tussen de school en Ritmiek Dans en Muziek.